Αποτελεί συχνή ερώτηση από πελάτες του γραφείου μας, τι εργαλεία παρέχει ο Νόμος ώστε να μπορεί ένα πρόσωπο να δεσμεύσει ένα άλλο πρόσωπο όπως του αποπληρώσει ένα οφειλόμενο ποσό στο μέλλον. Ένα συχνό παράδειγμα, είναι η πώληση ενός αγαθού μεγάλης αξίας ή ακόμα και ενός ακινήτου, όπου απομένει ένα ποσό ως οφειλή από μέρους του αγοραστή και ο πωλητής θέλει να τον δεσμεύσει με νόμιμο τρόπο, για να έχει στα χέρια του κάποια εξασφάλιση ότι θα λάβει την οφειλή στο μέλλον. Ωστόσο, πολλές είναι και οι περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει κάποια αγοραπωλησία στη μέση, αλλά για κάποιους άλλους λόγους, ένα άτομο χρωστάει κάποια λεφτά και ο δανειστής επιθυμεί να αποκτήσει κάποιο «όπλο» το οποίο θα τον βοηθήσει να εξασφαλίσει το ποσό αυτό μελλοντικά.
Η απάντηση στο ερώτημα αυτό λοιπόν, βρίσκεται στο Άρθρο 78 του περί Συμβάσεων Νόμου, όπου αναφέρεται στον ορισμό του Γραμμάτιου Συνήθους Τύπου και συγκεκριμένα ορίζει ότι:
«“Γραμμάτιο συνήθους τύπου” είναι γραπτή υπόσχεση, που παρέχεται από ένα πρόσωπο σε άλλο, υπογράφεται από το πρόσωπο που την παρέχει στην παρουσία δύο τουλάχιστο μαρτύρων ικανών προς το συμβάλλεσθαι, για πληρωμή, σε πρώτη ζήτηση ή σε ορισμένο χρόνο ή σε προσδιορίσιμο μέλλοντα χρόνο προς πρόσωπο το οποίο ορίζεται στο γραμμάτιο, ποσού χρημάτων, πλέον τόκο που ορίζεται σε αυτό κατά ανώτατο όριο προς εννέα τοις εκατό κατ’ έτος και, σε περίπτωση λήψης δικαστικών μέτρων επ’ αυτού, τα συναφή έξοδα, και αναφέρει την αντιπαροχή για την οποία παρέχεται η υπόσχεση.
Το πρόσωπο που παρέχει την υπόσχεση καλείται “οφειλέτης χρέους” ενώ το πρόσωπο στο οποίο παρέχεται η υπόσχεση καλείται “πιστωτής”.»
Άρα βάση του άρθρου αυτού καταλαβαίνουμε ότι για να γίνει αυτού του είδους η Σύμβαση, χρειάζεται τα δύο μέρη να συμφωνούν αρχικά ότι υπάρχει κάποια οφειλή. Επίσης απαιτείται να υπάρχουν δύο πρόσωπα που θα είναι μάρτυρες στην υπογραφή της σύμβασης αυτής, οι οποίοι μπορούν να είναι οι δικηγόροι του γραφείου μας, για δική σας διευκόλυνση.
Ακόμα βλέπουμε ότι ο Νόμος επιτρέπει όπως συμφωνηθεί, η αποπληρωμή της οφειλής να γίνει όταν αυτό ζητηθεί από το δανειστή (σε πρώτη ζήτηση) ή σε μελλοντικό χρόνο που θα συμφωνήσουν τα μέρη. Επίσης μπορεί να συμφωνηθεί τόκος επί του ποσού της οφειλής, με ανώτατο όριο που επιτρέπει ο Νόμος το 9% ανά έτος το οποίο θεωρείται εύλογο από το Δικαστήριο. Σε περίπτωση που ληφθούν δικαστικά μέτρα εναντίων του οφειλέτη για μη αποπληρωμή της οφειλής στο χρόνο που προβλέπεται, τότε ο οφειλέτης θα επιβαρυνθεί τα δικαστικά έξοδα που θα προκύψουν από τη διαδικασία.
Τέλος, σημαντική προϋπόθεση για ένα έγκυρο Γραμμάτιο Συνήθους Τύπου, είναι να αναφέρεται η αντιπαροχή, δηλαδή ο λόγος ο οποίος υπάρχει η οφειλή αυτή προς όφελος του δανειστή. Νοείται ότι η αντιπαροχή πρέπει να έχει νόμιμο σκοπό.
Το Άρθρο 79 του Νόμου επιτρέπει επίσης της ασφάλιση του Γραμματίου, με επιπλέον εγγύηση, υποθήκη ή ενέχυρο επί ακίνητης ιδιοκτησίας.
Το Γραμμάτιο Συνήθους Τύπου αποτελεί αμάχητο τεκμήριο, δηλαδή το περιεχόμενο του συνιστά αμάχητη απόδειξη των γεγονότων και οι υπερασπίσεις που μπορεί να προβάλει ο οφειλέτης σε μια δικαστική διαδικασία είναι αυτή της πλαστογραφίας, ότι δηλαδή δεν είναι δική του η υπογραφή στο Γραμμάτιο ή ότι υπέγραψε το Γραμμάτιο μετά από εξαναγκασμό ή συνέπεια απάτης. Ωστόσο οι δύο μάρτυρες που επιβλέπουν την διαδικασία υπογραφής του Γραμματίου, συνήθως είναι αρκετοί για να απορριφθεί οποιοσδήποτε ισχυρισμός περί πλαστογραφίας, εξαναγκασμού και απάτης.
Το γραφείο μας αναλαμβάνει τη σύνταξη τέτοιας φύσεως συμφωνιών αλλά και τη λήψη δικαστικών μέτρων εναντίων οφειλέτη ο οποίος δεν προέβη στην αποπληρωμή της οφειλής του.
Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες στο +357 97680423.
Αϊβαζίδης Γρηγόρης
Δικηγόρος – Νομικός Σύμβουλος